Gazeteci Can Ataklı’ya açık mektup

Üniversitenin öğrenci işlerinde yaşanan ilginç olay

Sevgili Can Ataklı,

Size söz ettiğim gibi transkriptim (Not Dökümü Çizelgesi) elime geçti. Transkriptimi alması için bir yakınıma rica etmiş ve bir vekâletname düzenlemiştik. Ben sadece transkriptimi elde etmeyi amaçlarken yakınım üniversitenin öğrenci işlerinde çok ilginç bir olayla karşılaşmış.

Diploma sahte olabilir

Yakınım, eski Gazi Üniversitesi yeni Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğrenci işlerine benim adıma (Mustafa Temel) düzenlenmiş bir transkript alıp alamayacağını sormak üzere başvurur. Görevli memurlardan biri arşive gideceğini ve daha önceden bir transkript düzenlenip düzenlenmediği kontrol edeceğini söyler.

Buna göre, eğer zaten düzenlenmiş ise hemen transkript belgesini vereceklerdir. Aksi takdirde belgeyi “üniversitenin kayıtlarına” göre yeniden bilgisayar ortamında düzenleyip verebilecekler.

Arşiv taraması sonucunda şimdiye dek (1980 yılında mezun olmuştum!) herhangi bir transkript belgesi bulunmamaktadır. O halde, ilk kez bir transkript düzenlenecektir. (İşte tam da önemli olay burada devreye giriyor.) İlk transkript neye dayanılarak düzenlenecektir?

Öğrenci işleri memurları mezuniyet ve öğrenci numarasına göre benim kaydımın bulunduğu büyük, kalın ve kara kaplı “kütük defteri” diye adlandırdıkları bir defteri çıkarırlar ve belki yüzlerce kayıt arasından benim bulunduğum sayfayı açarlar.

Asıl önemli olan „Kütük Defteri“

Bu arada memurlardan biri “Tamam, evet mezun olmuş” der. Yakınımın “Evet, kendisi zaten mezun. Elinde diploması var. Diplomasını yaklaşık 5 yıl önce kendisi gelip buradan almış” demesi üzerine, memurlardan biri “olmaz” diye lafa atılır ve “diploma sahte olabilir ama asıl önemli olan buradaki kayıtlar” diyerek “kütük defteri” olarak adlandırdıkları uzun ve kalın defteri işaret eder. Bu defterde, benim gibi kaydı bulunan her öğrencinin kaydı sırayla sayfa sayfa tutulmuş ve hem harf hem de sayı ile olmak üzere el yazısıyla yazılmış, ıslak imzalı ve mühürlü.

Sevgili Can Ataklı, sanki biz sormuşuz gibi (sorsak yanıtlamazlardı!) bir kişinin bir üniversiteden mezun olduğunun kanıtını gösterecek yegâne kuralı öğrenci işleri memurları bize söylemiş oldular. Ne diploma ne transkript, işte bu “kütük defteri”!!!

Bu defterde tahribat yapmak mümkün değil, bir sayfa bile ne çıkarılabilir ne de eklenebilir. Bir de, öğrenci işleri personelinin bu defteri canları pahasına (yangında ilk kurtarılacaklar arasında) bile olsa korudukları görülüyor. Her konuda büyük bir incelikle yardımcı olmaya çalışan personel (yurtdışında olmam dolayısıyla sanırım), yakınımın defterin bir kare fotoğrafını çekmek için ısrarlı sorularını kesin bir dille geri çevirmişler.

Mustafa Temel – 13 Kasım 2019, Berlin

Not: Eğer yararlanmak isterseniz elimdeki belgeleri (transkript belgem dahil olmak üzere) size gönderebilirim.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s